Ar trebui să fiți capabil să recunoașteți regulile și eticheta atunci când practicați orice sport. Toate acestea sunt posibile prin practică. Înveți și lucrurile mărunte după ce te joci o vreme. Acestea sunt lucruri care vin cu practica. Aceste 16 sfaturi nu vor fi găsite în regulamentul de volei, dar te vor ajuta să câștigi puncte și să te facă un jucător mai bun.
- Chiar dacă pare evident, sunați-l pe al meu
În voleiul din școala generală, unul dintre cele mai importante lucruri pe care le înveți este să-l numești pe al meu ori de câte ori ești în situația de a lua volei. Acest lucru devine mai natural pe măsură ce joci la niveluri mai înalte de volei. Îl suni automat pe al meu chiar dacă poate părea evident.
Acest instinct nu este la fel de natural pentru jucătorii mai noi. Vei primi mingea dacă vine la tine. Este posibil ca unii jucători să nu audă pe nimeni spunând „al meu” și să presupună că mingea este încă disponibilă pentru luare.
Deși poate părea absurd să numești o minge „a mea”, odată ce ai jucat în unele jocuri îți vei da seama cât de comună este. Nu-ți fie frică să chemi balul.
- Folosiți toate cele trei lovituri
Fiecare echipă are trei șanse de a atinge mingea înainte de a o trimite înapoi. Din punct de vedere tehnic, ei primesc doar patru lovituri dacă una dintre atingeri a fost un blocaj. Cu toate acestea, jucătorii fără experiență se pot speria sau intimidați de minge și aruncă mingea peste fileu înainte ca echipa lor să-și maximizeze cele 3 lovituri.
Acest lucru ar putea duce la o ocazie de gol ratată. Pentru a executa jocul clasic bump-set-spike, trebuie luate toate cele trei lovituri. Dacă un jucător lovește mingea peste fileu fără să lovească niciuna dintre cele trei lovituri, ar putea rata o ocazie de a înscrie.
Uneori, lovirea mingii la a doua lovitură poate fi propria strategie și poate duce la un punct. Pentru a fi clar, le sugerez jucătorilor să se gândească când ar trebui să trimită mingea pentru a maximiza oportunitățile de marcare pentru echipa lor. Acest lucru poate însemna adesea folosirea tuturor celor trei accesări.
- Nu trebuie să atingeți a doua minge, decât dacă setter-ul vă cere ajutorul.
Este timpul să vorbim despre trei atingeri. Jucătorii ar trebui să-i reamintească settorului să ia a doua minge. Setter-ul este o poziție de specializare care pune la punct hitters și ia a doua minge.
Uneori, prima denivelare este în afara țintei și setter-ul trebuie să o corecteze. Uneori, mingea se poate îndrepta către alt jucător. Deși poate părea tentant să setați singur mingea, setter-ul este un jucător specializat care pune la punct hitters.
Cel mai bun lucru despre setters este viteza lor! Cel mai probabil vor ajunge la a doua minge, pentru că asta i-a învățat să facă antrenamentul. Ei vor putea, chiar dacă nu aleargă pentru ca mingea să ajungă la lovitori.
Au fost instruiți să recunoască când are sens să lași pe altcineva să ia a doua minge. Atunci ei vor suna „ajutor” și vor semnala unuia dintre coechipieri că vor stabili. Dacă mingea pare că se îndreaptă spre tine, ține urechile deschise pentru chemarea de ajutor a setter-ului și apoi ajută-ți coechipierul.
- Nu așezați mingea prea aproape de plasă
Cea mai frecventă eroare făcută de jucătorii non-setter este să seteze prea aproape de net atunci când setter-ul cheamă ajutor. Acest lucru împiedică lovitorul să-și folosească tehnica de lovire completă și face ca opțiunile de lovire să fie mai limitate.
Un set prea aproape de fileu nu numai că este greu de lovit, dar poate reprezenta și un pericol pentru blocatorii sau lovitorii care au mai puțină experiență. Un lovitor care nu este folosit în adaptarea la seturi strânse poate cădea sub sau în fața fileului și aterizează pe picioarele blocatorilor. Acesta este un mod obișnuit de a te răni în volei. Poate duce adesea la leziuni la genunchi sau glezne.
În loc să țintești direct spre plasă, țintește la aproximativ un picior de plasă. Acest lucru vă oferă puțin spațiu, chiar dacă ținta este puțin îndepărtată. Un jucător care nu setter nu ar trebui să se aștepte la un set perfect. Lovitorul ar trebui să fie pregătit să se adapteze.
- Nu aterizați pe sau sub plasă
Este posibil să nu obții atâtea seturi ca înainte, așa că poate fi tentant să încerci să atingi cât mai multe vârfuri posibil. Deși aceasta este o abordare excelentă, ar trebui să mențineți totuși un stil de lovire controlat și o bună conștientizare spațială a rețelei dvs., inclusiv a zonei de sub plasă.
Jucătorul de volei sare purtând genunchiere, glezne și glezne
Uneori, jucătorii sunt atât de concentrați pe lovirea mingii încât uită cât de aproape sunt de plasă. Atingerea fileului poate fi o încălcare a regulilor și ar putea costa echipa ta un punct. Siguranța este și mai importantă. Există șansa să aterizați pe piciorul altei persoane dacă aterizați în plasă sau sub el.
Chiar dacă este tentant să te concentrezi doar pe lovirea mingii, ar trebui să fii, de asemenea, conștient de conștientizarea ta spațială și cât de aproape ești de net.
- Nu trece mingea prea aproape.
O altă eroare comună este să treci sau să lovești mingea prea aproape. Uneori, aceasta se numește „depășire”. Depășirea loviturilor îngreunează fixarea mingii de către setter sau receptor. Chiar dacă reușesc să salveze mingea pentru a obține un set, probabil că nu vor putea rula niciun joc.
De asemenea, ar trebui să evitați să vă loviți prea aproape de fileu, deoarece ați putea configura accidental echipa adversă. Uneori, o denivelare excesivă trece de fapt peste net. Dacă un jucător din echipa adversă se întâmplă să fie în locul potrivit, s-ar putea să reușească o lovitură grozavă. Echipa lor va fi recunoscătoare.
Evitați loviturile țintând la aproximativ un picior de la plasă atunci când treceți mingea. Acest lucru îi permite setterului să aibă o anumită marjă de manevră. Acest lucru îi oferă setterului puțin spațiu pentru a-ți viza ținta.
- Nu-l prinde în timpul unei piese de teatru
Acesta este un pic prostesc. Toți cei care sunt familiarizați cu regulile de volei știu că mingea nu trebuie prinsă. Dacă ați participat vreodată la un meci de volei, în special la un turneu, veți fi conștient de cât de tare poate deveni. Puteți auzi jucătorii strigând, podeaua sălii scârțâie, mingile de volei sări și arbitrii fluierând de pe mai multe terenuri.
Este ușor de crezut că s-a sunat un fluier și ca jucătorii să încerce să prindă mingea pentru a opri jocul. Dacă nu ești sigur dacă ai auzit fluierul, poți în continuare să joci! Vei fi mult mai puțin prost dacă mingea este prinsă în timpul jocului activ decât dacă a fost prinsă după fluierul.
Arbitrul va fluiera din nou și jocul se va termina.
- Aduceți toate echipamentele de care veți avea nevoie și poate chiar mai mult.
Este ușor uneori să uiți să aduci ceva. Se întâmplă tuturor. Dar nu permiteți să se întâmple în mod repetat. Ar trebui să vă gândiți să utilizați o listă de verificare și să vă faceți bagajul atunci când nu vă grăbiți, astfel încât să o puteți verifica din nou pentru a vă asigura că aveți tot ce aveți nevoie.
Puteți împrumuta lucruri precum șosete curate și pantaloni scurți curați. Este posibil să nu doriți să împărtășiți unele articole, cum ar fi o sticlă de apă sau un prosop.
Acest articol „Articole esențiale pentru un turneu de volei în sală” oferă mai multe informații despre ceea ce ar trebui să împachetați în geanta de sport.
- Curăță-ți echipamentul!
Asigurați-vă că echipamentul dvs. este curățat în mod regulat. Îți vei spăla hainele de sport. Bretele pentru glezne și genunchiere nu sunt incluse în această discuție. Nu le arunca după un joc. Ar trebui să vă asigurați că le aeriști și să le spălați ori de câte ori au nevoie. Deși s-ar putea să nu poți observa mirosul, poate face ca echipamentul tău de volei să miroasă îngrozitor dacă nu este îngrijit.
- Purtați echipamentul potrivit
Nu este neobișnuit să ai echipamentul potrivit atunci când începi un nou sport. Înainte de a cheltui bani pe echipament, asigurați-vă că vă bucurați de sport. Există câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre echipamentul de volei. Probabil că nu te va costa mai mult.
Voleiul este un joc de teren, așa că va trebui să purtați pantofi de interior. Chiar dacă nu intenționați să cumpărați pantofi de volei, ar trebui să vă asigurați că nu purtați pantofi de exterior în timp ce jucați. Poate cauza alunecarea jucătorilor atunci când murdăria și apa sunt urmărite pe teren. Vor privi în sus la mingea lor și nu la pământ.
Pantofii de interior care nu marchează sunt, de asemenea, importanți pentru a vă asigura că nu există urme de alunecare pe podea.
Deși genunchierele nu sunt necesare, acestea pot oferi noilor scafandri puțin mai multă încredere atunci când scufundă pentru o minge. Cu toate acestea, o tehnică adecvată de scufundare nu înseamnă neapărat că ar trebui să te lași în genunchi pentru a te lovi. O mișcare înainte este mai bună. Aflați mai multe despre tehnicile de bază de scufundare făcând clic aici
Hainele de gimnastică purtate de jucătorii de volei sunt adesea mai potrivite decât largi. Acest lucru se datorează faptului că este posibil să fii chemat pentru o încălcare a fileului chiar dacă hainele tale au atins plasa. Deși nu trebuie să porți un costum din spandex, este indicat să iei în considerare să porți haine mai potrivite decât haine largi de gimnastică.
- Blocarea înseamnă mai mult decât sări în sus.
Mulți oameni cred că pentru a bloca un vârf trebuie doar să ridicați brațele în sus și apoi să sari drept în sus. În schimb, ar trebui să vă apăsați mâinile înainte la vârful săriturii.
Împingeți împotriva mingii de volei când este înțepată. Acest lucru vă va oferi un blocaj mai puternic și va împiedica impulsul mingii să vă împingă prin mâini.
Ar trebui să vă asigurați că săriturile sunt suficient de înalte pentru a ajunge la plasă.
- Servirea nu este o încălcare a piciorului
Servirea este singura modalitate de a avea control complet asupra mingii. Te-ai aștepta ca nimeni să nu fie citat vreodată pentru o încălcare a piciorului. Jucătorul poate decide cât spațiu are nevoie pentru a servi. Deși nu este ceva care se întâmplă des, poate fi jenant să primești o încălcare a piciorului în timpul serviciului. Nu li se întâmplă doar jucătorilor noi. Chiar și jucătorii experimentați pot face greșeli atunci când își încep serviciul. Nu contează de cât timp joci, dacă auzi fluierul la încălcări ale piciorului, este un absolut „d’oh!” moment.
Evitarea acestui apel jenant este la fel de simplu ca să te asiguri că te uiți la liniile tale înainte de a servi. Asigurați-vă că începeți suficient de departe pentru a vă permite spațiul de care aveți nevoie. Ar putea fi o idee bună să vă exersați servirea într-un cadru diferit. Acest lucru vă va permite să măsurați de cât spațiu aveți nevoie și să vă simțiți confortabil cu el.
- Ar trebui să fii întotdeauna într-o poziție defensivă
Când cealaltă echipă este pe cale să lanseze un atac sau să arunce mingea, o poziție de apărare este ceea ce faci. O bună poziție defensivă vă permite să răspundeți rapid la un atac.
Nu este o poziție de apărare să stai cu brațele încrucișate în fața ta și cu picioarele drepte. Aceasta este considerată o poziție de spectator. Jucătorul ar trebui să se poată mișca rapid și în orice direcție pentru a reacționa la mișcarea mingii. Aceasta este o poziție defensivă bună. Picioarele jucătorului sunt îndoite în talie și ușor aplecate înainte. Această înclinare înainte este cea care dă naștere expresiei „în picioare”.
O bună poziție defensivă necesită mai mult decât capacitatea fizică de a reacționa la minge. A fi alert mental și capabil să anticipeze mișcările mingii sunt componente cheie ale unei bune poziții defensive. Un jucător care se află într-o poziție de apărare este capabil să recunoască că mingea ar putea veni spre el și este gata să reacționeze.
- Fii întotdeauna gata să iei mingea.
Sunt 6 jucători pe teren și 3 atingeri pe joc. Aceasta înseamnă că vor fi cel puțin 3 persoane care nu ating mingea înainte de a se termina. Nu fi surprins urmărind în loc să joci dacă ești unul dintre cei șase jucători de pe teren. Este imposibil de prezis când va fi o pasă proastă, când un non-setter trebuie să seteze mingea sau cine va câștiga setul.
Jucătorii din spate nu sunt adesea pregătiți să primească un set. Jucătorii din spate ar putea primi un set din cauza unei pase proaste sau a unui set strategic care amestecă atacul. Chiar dacă vă aflați în spate, jucătorii din spate au în continuare posibilitatea de a obține un set. Chiar dacă nu simți că vei juca, fii pregătit.
- Încălziți-vă
De multe ori am văzut jucători de ligă de agrement ajungând târziu la meciuri, grăbindu-și să-și lege pantofii și apoi să sară pe teren fără nicio încălzire. Încălzirea prin încălțămintea de interior nu este o idee bună.
Încălzirea pregătește în mod corespunzător mușchii și ligamentele pentru o activitate mai intensă. Acest lucru servește la două scopuri: 1) pentru a îmbunătăți performanța și 2) pentru a preveni rănirea.
În mod ironic, încălzirea este mai importantă pe măsură ce îmbătrânești. Flexibilitatea mușchilor, articulațiilor și ligamentelor este în scădere, iar lipsa de încălzire îi poate face mai vulnerabili la răni, chiar si cei mai buni actori pot suferi accidentari daca nu fac incalzirea intr-un mod bun.
Rănile nu sunt niciodată bune. Vă poate împiedica să participați la activitățile și sporturile preferate, precum și să vă scoateți din viața de zi cu zi. Studiile au arătat că sportivii mai în vârstă au mai multe șanse de a suferi răni decât sportivii mai tineri.
Blocante de volei cu degete lipite
Pentru a vă pregăti pentru joc, asigurați-vă că vă încălziți corespunzător. Este o idee bună să vă gândiți la timpul de încălzire ca o parte din timpul total al activității. Dacă jocul începe la 7:30, ar trebui să ajungi la sală până la 7:00. Acest lucru vă va oferi suficient timp pentru a vă schimba echipamentul și a face o încălzire.
- Nu uita să te răcori!
Este tentant pentru oameni să iasă după ce jocul s-a încheiat pentru a avea câteva bevvys, dar răcirea este la fel de importantă. Puteți face acest lucru atunci când mușchii sunt caldi și ligamentele sunt ferme. Câteva întinderi bune vor împiedica acumularea acidului lactic și vor ajuta la reducerea durerii.
Răcirea nu trebuie să fie dificilă. Puteți face câteva întinderi cheie și vă puteți concentra cu adevărat pe mușchii pe care i-ați folosit în timpul jocului. Acest timp poate fi folosit pentru a vorbi cu colegii tăi și pentru a-i cunoaște mai bine.
Aceste sfaturi vă vor ajuta să reușiți pe terenul de volei. Aceste sfaturi te vor face să te simți mai în largul tău pe terenul de volei, chiar dacă nu ai prea multă experiență.
Lasă un răspuns